Verita’dan Rambutan: Sert Görüntüsünün Altında Yumuşacık Bir Kalp Saklı…
Deniz kestanesinin pembe ve havalı halini andıran rambutan, görüntüsüyle de lezzetiyle de en özel meyvelerimizden biri. Evet görünüşü biraz alışılmadık, güzellik yarışmasına girse kazanacağı biraz şüpheli. Ama bu çirkin ördek yavrusu, bu sıra dışı görüntüsünün altında yumuşacık bir kalp, sulu ve lezzetli bir meyve saklıyor.
İyi huylu meyve
Elinize aldığınızda kendini belli eder rambutanımız ne kadar iyi huylu olduğu. Kırmızı ile sarı arasında değişen kabuğu üzerinde görünen o diken gibi şeyler, aslında yumuşacık saçaklar. Zaten ‘rambutan’ kelimesi ‘saç’ anlamına geliyor. Kabuğu da o kadar yumuşak ki, tırnağınızla bile çekip çıkarabilirsiniz. Ancak dikkat; bu sevgi dolu ana iyice kapılıp çekirdeğini unutmayın. Büyükçe çekirdeği sebebiyle ısırması biraz zor olan rambutanı yemenin en iyi yolu ağzınıza atıp emmek. İyi ki de çekirdeği var, bir de o olmasaydı dünyayı ele geçirecek kadar lezzetli bir meyve kendisi. Kendisine boşuna “Meyvelerin kralı” denmiyor.
Liçinin kuzeni
Rambutanın dünyaya yayılması oldukça zor olmuş. 1950’lere kadar Uzak Doğu ülkeleri dışında pek tanınmamış, çünkü kendisi seyahat etmek için hassas bir meyve. Bu sebeple tazesinden çok konserve ve reçel versiyonları biliniyor. Ancak biz hassas lojistik ağımız ve soğuk zincirin kırılmamasına gösterdiğimiz özen sayesinde rambutanı da en olgun ve taze haliyle size ulaştırabiliyoruz.
Tadı hafifçe üzümü andıran rambutan, ayrıca liçi ile aynı aileden geliyor; zaten lezzetleri ve besin değerleri de bu sebeple birbirine yakın. Rambutanı yılın 12 ayı boyunca Endonezya, Guetamala, Vietnam ve Tayland’dan ülkemize getiriyoruz.
Enerji ve Besin Öğeleri (100g için)*
*Besin değerleri ürünün yetiştiği bölgeye, mevsimsel durumuna, toprak yapısına, sıcaklık vb. faktörlere göre değişkenlik gösterebilir.
1 Porsiyon (150g) Ürünün Günlük Karşılama Miktarı**
**Değerler 2000 kcal/gün üzerinden hesaplanmış olup cinsiyete, yaşa, fiziksel aktiviteye ve diğer faktörlere göre değişebilir.
Rambutan, yüksek lif oranı ile dikkat çekiyor, bu sayede kan şekerinin kontrol edilmesinde yardımcı görev üstleniyor. Özellikle çözünebilir lif içeriği, bağırsak sağlığı için çok önemli. İçerdiği C vitamini sayesinde demir emilimini artırıyor, ayrıca yoğun antioksidan özellikler barındırıyor.
Bu sayfa, ürünün sağlık yararları hakkında bilimsel çalışmalar kaynak verilerek insanların bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Kişilerin bu sayfada anlatılan bilgilerden yola çıkarak varsa hastalıklarının tedavisini bırakmamaları, rahatsızlıklarının tedavi ve teşhisi için sağlık kuruluşuna başvurarak doktorların önerdiği yöntem ve tedavileri uygulamaları tavsiye edilir.
Nasıl seçilir?
Rambutanın rengi ne kadar sarıdan kırmızıya döndü ise o kadar olgundur. Özellikle de dikenleri.
Nasıl saklanır?
Verita Rambutan buzdolabında saklanmalı ve 2-3 gün içinde tüketilmelidir.
Nasıl hazırlanır?
Meyvenin ortasından, ki ekvatoru gibi de düşünebilirsiniz, boydan boya bir kesik atın. İki parçaya ayrılan kabuğu artık çimdikler gibi tutarak meyvenin etinden ayırabilirsiniz. İçindeki çekirdeğe dikkat diye bir kez daha uyaralım.
Nasıl kullanılır?
Rambutan, anavatanı olan Endonezya, Tayland gibi ülkelerde yemeklerde bile kullanılıyor. Meyve suları, reçelleri yapılıyor. Ama bize sorarsanız en ideal yeme önerisi, sevdiklerinizle birlikte olduğu gibi yemek, bu deneyimin tadını en saf haliyle çıkarmak.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.